Pe 23 de trasee naționale vor fi instalate camere video de monitorizare a traficului rutier, inclusiv în raioanele Ialoveni, Ungheni, Orhei, Hîncești, Anenii Noi. Proiectul privind extinderea sistemului de supraveghere a traficului rutier pe traseele naționale în valoare totală de 20 791 956 de lei (inclusiv TVA) se află la etapa de finalizare. Lucrările au început în luna septembrie curent.
Solicitat de Ziarul de Gardă, Alexandru Putere, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale (STI) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), susține că sistemele de monitorizare video a traficului rutier vor fi amplasate în locații evaluate ca fiind prioritare din punct de vedere a accidentării și incidentelor în trafic.
„Actualmente, proprietarul sistemelor video de monitorizare în orașul Chișinău este Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI. Noi suntem responsabili de gestiunea sistemului de supraveghere (…). Acum avem în realizare un contract înregistrat pe 27 iunie 2021 cu compania „Rapid Link” SRL care a câștigat contractul. În proiectul acesta de extindere se găsesc 18 puncte importante pe traseele naționale care au fost stabilite cu cel mai mare risc de accidente majore. Au fost consultate de colegii noștri, ne-au identificat care sunt punctele cele mai importante pentru prima fază a dezvoltării sistemului. Suntem pe ultima sută de metri. Oamenii încă lucrează. Acum se montează pe toate traseele naționale. Proiectul urmează să fie finalizat în următoarele două săptămâni (…). Oamenii trebuie să cunoască că sistemele de monitorizare video sunt funcționale și se obligă să respecte regulile circulației rutiere”, a declarat Alexandru Putere.
Cât privește sistemul de monitorizare video a traficului rutier implementat în anul 2014 în raioanele din R. Moldova, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale susține că a fost instalat ilegal.
„Camerele vechi nu sunt funcționale. Ele au fost instalate ilegal. Instalarea a fost declarată neconstituțională. Ele nu sunt ale noastre și nu ne aparțin. Nu reprezintă ministerul și nicio structură de forță. Am fost informat despre faptul că firmele care le-au implementat au dat faliment. Aceasta nu este problema noastră”, a spus Alexandru Putere.