Au fost recepționate ultimele 33 de tractoare în cadrul proiectului MAME, susținut de Japonia

33 de tractoare de model „Kubota” achiziționate în cadrul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol”, susținut de Guvernul Japoniei, au fost recepționate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acestea vor fi transmise beneficiarilor la preț competitiv prin contracte de vânzare-cumpărare în rate. În același timp, a fost lansat oficial și proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”, care include distribuirea a aproximativ a 2.000 de tone de fertilizanți la preț preferențial.

YOICHIRO GIRO YAMADA, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: „Astăzi ne-am adunat aici pentru a sărbători livrarea a 33 de tractoare puternice „Kubota”, dar și demarararea a proiectului de furnizare a două mii de tone de fertilizatori fermierilor moldoveni cu finanțare nerambursabilă din Japonia.”

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în ultimii ani, agricultura din țara noastră se dezvoltă cu pași rapizi, iar autoritățile își propun ca această tendință să continue.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Vreau să spun că, anul trecut, tractoarele erau mult mai mici, cu capacitate mai mică din cât înțeleg eu. Asta înseamnă că agricultorii, cu aceste utilaje, trec la tehnologii noi de prelucrare a solului mult mai moderne, cu capacitate mult mai mare. Eu vreau să îi felicit pe toți care își iau tractoarele și doresc la toată lumea ploi și roadă bună.”

La rândul său, directorul executiv al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, Maxim Popov, a menționat că proiectele au drept scop susținerea fermierilor mici și mijlocii afectați de scumpirile inputurilor prin oferirea unor soluții financiare accesibile la achiziționarea produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor.

MAXIM POPOV, directorul executiv al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii: „Nouă ne-a reușit debursarea a celor șase tranșe preconizate a fi debursate până în anul 2026, într-un termen record de aproximativ doi ani. Asta înseamnă, cel puțin, trei lucruri. Agricultorii din Republica Moldova au o capacitate sporită de a asimila instrumente financiare ieftine. Agricultura, ca sector, sau sectorul agro-alimentar necesită investiții majore pentru modernizarea lui și trei – echipa ADMA, pe care o mulțumesc, are capacități să lucreze eficient și eficace pentru a valorifica toate aceste oportunități.” 

Începând cu anul 2000, Japonia a implementat nouă runde a Proiectului 2KR cu scopul de a dota fermierii moldoveni cu tehnică agricolă. În această perioadă, agricultorii noștri au beneficiat de peste 600 de tractoare.

ADMAFertilizanțiJaponiaTractoare
Comments (0)
Add Comment