Biden: „Putin este un criminal de război”

Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”. Așa a comentat invazia rusă a Ucrainei, după unul dintre evenimentele oficiale. Ca răspuns la o solicitare de clarificare a poziției președintelui, Casa Albă a spus că a vorbit cu sinceritate, bazându-se, printre altele, pe dovezile „actelor barbare ale crudului dictator” care sunt difuzate la televizor.

Înainte de aceasta, președintele SUA a semnat un nou pachet de ajutor de 800 de miliarde de dolari pentru Kiev. Valoarea totală a programelor de sprijin militar pentru Ucraina, de la inaugurarea lui Biden, a depășit două miliarde de dolari.

(Joe Biden, președintele SUA)

„Aceasta include trimiterea a 800 de sisteme antiaeriene pentru a se asigura că armata ucraineană poate continua să oprească avioanele și elicopterele care atacă oamenii, precum și să protejeze spațiul aerian ucrainean. La cererea președintelui Zelenski, am găsit și ajutăm Ucraina să achiziționeze sisteme suplimentare de apărare aeriană cu rază mai lungă de acțiune, precum și muniție pentru aceste sisteme”.

Pe lângă sistemele antiaeriene, Ucraina ar trebui să primească 9.000 de sisteme antitanc, 7.000 de lansatoare de arme de calibru mic și grenade, 20 de milioane de cartușe de muniție și drone. Ca parte a acestui program de asistență militară, Statele Unite promit, de asemenea, să ofere mii de seturi de căști și armuri.

În același timp, Biden nu a menționat posibilitatea participării SUA la asigurarea unei zone interzise aeriene deasupra Ucrainei. Departamentul de Stat subliniază că Washingtonul nu vrea să doboare avioane și rachete rusești și rămâne precaut să întreprindă acțiuni care ar putea duce la declanșarea celui de-al treilea război mondial.

Comments (0)
Add Comment