BNM îi răspunde lui Igor Dodon: „Legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului”

Banca Națională atenționează că legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului si organelor acestuia, după ce liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că Guvernul ar trebui să se împrumute de la BNM cu până la 20 de miliarde de lei, pentru a gestiona mai eficient criza pandemică, potrivit radiochisinau.md.

„Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale.

Orice împrumut de la BNM pentru stat ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății, mai precizează instituția. Se mai subliniază că utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanșeze alte șocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare.

„Această situație nu este deloc binevenită, în special acum, când avem nevoie de rezerve valutare solide, în condițiile crizei globale existente. (…) Drept urmare, orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri ar submina credibilitatea țării, ar afecta economia și ar pune în dificultate financiară cetățenii”, se mai arată în comunicatul BNM.

Aflat în vizită la Moscova, Igor Dodon a îndemnat Guvernul Ciocoi să se împrumute de la Banca Națională cu 10-20 de miliarde de lei pentru susținerea agenților economici și a populației. El s-a arătat sigur că, în condițiile stării de urgență, Guvernul în exercițiu dispune de un asemenea drept. Menționăm că prim-ministrul interimar, Aureliu Cicoi, a anunțat mai multe măsuri restrictive, dar nu și de susținere a economiei și a populației afectate, măsuri ce ar urma să fie elaborate în curând.

Comments (0)
Add Comment