Bolea: 14 raioane, preponderent din centrul și nordul țării, au prezentat rapoarele privind starea culturilor agricole

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare așteaptă date centralizate de la fiecare raion privind starea culturilor, pentru a crea o imagine de ansamblu privind amploarea impactului secetei asupra acestora. Potrivit ministrului de resort, Vladimir Bolea, în prezent, raportările au fost prezentate de 14 raioane, preponderent din centrul și nordul țării. Ulterior, toate datele vor fi prezentate Guvernului care urmează să vină cu soluții de sprijin.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „La zi, avem raportările făcute de 14 raioane, preponderent din centrul și nordul Republicii Moldova. Suntem în așteptarea raportărilor raioanelor din sudul Republicii Moldova ca să putem să facem un centralizator. Să ieșim cu un raport final în privința rezultatelor secetei și temperaturilor înalte care au fost, în utimul timp, în Republica Moldova. După care acest raport va fi centralizat și prezentat Guvernului pentru a fi informat Guvernul Republicii Moldova despre situația la zi în agricultura din Republica Moldova.”

În același timp, ministrul a precizat că, săptămâna viitoare, urmează să fie organizată o ședință cu șefii direcțiilor agricole raionale, pentru a face totalizările campaniei de recoltare a cerealelor de grupa întâi.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare„Miercuri, la fel, vom avea o ședință cu șefii direcțiilor agricole pentru a vedea care este situația cu tot ce înseamnă cantitățile de cereale care au fost de prima grupă și, în final, noi vorbim de faptul că în Republica Moldova, în cea mai mare parte, s-a finalizat procesul de recoltare a cerealelor din prima grupă. O să monitorizăm de aproape care este starea de lucru și situația cu cerealele de grupa a doua pe tot teritoriul Republicii Moldova.”

Amintim că, în urma unor vizite în teritoriu, autoritățile au constatat că porumbul a fost afectat de secetă în proporție de 70-100 de procente, iar floarea soarelui – în proporție de 60-80 la sută. Într-un briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că motivele care au dus la afectarea culturilor țin de seceta pedologică, seceta atmosferică, temperaturile excesiv de ridicate și umiditatea scăzută, precum și temperaturile nocturne de peste +25 de grade Celsius.

cerealeGuvernMinisterul Agriculturii și Industriei Alimentaresecetă
Comments (0)
Add Comment