Bolea: Cele peste 6,8 miliarde de lei, alocate pentru subvenții în agricultură, au fost cheltuite ineficient

Cele peste 6,8 miliarde de lei, alocate pentru subvenții în agricultură, au fost cheltuite ineficient. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. El a precizat că acestea nu au avut un efect economic așteptat, iar programele de subvenționare nu corespund cu necesitățile și realitățile fermierilor.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „La toate întâlnirile cu agricultorii și toată lumea conștientizează, de fiecare dată am pus întrebarea: De ce după ce Guvernul Republicii Moldova a dat 6,8 miliarde de lei în agricultura din Republica Moldova nu a avut loc efectul? Nu a avut loc efectul economic și noi întâlnim mii și mii de agricultori care nu au simțit acei 6,8 miliarde. Probabil, pentru că programele de subvenționare nu au corespuns necesităților și realităților din Republica Moldova.”

În același timp, oficialul a prezentat soluțiile pentru remedierea situației din domeniu și planurile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru următoarea perioadă.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Probabil, banii au fost repartizați în prea multe direcții, fără ca să țină cont de două- trei care sunt prioritare și prioritare pentru Guvernul Republicii Moldova. Sunt tinerii care vin în agricultură. Sunt companiile micro și mici care urmează a fi susținute ca să ajungă să fie într-un număr cât de mare posibil, pentru că pe ei se țin comunitățile noastre rurale. Pe ei se țin satele noastre, inclusiv cei care se ocupă de viticultură. Vom dezvolta direcții de agrobusiness în agricultura din Republica Moldova, o ramură incipientă, dar eu cred că de mare succes care ar putea diversifica foarte mult activitatea agricultorilor și ar face-o dintr-o activitate ocazională sezonieră ar preface-o într-o activitate, din punctul meu de vedere cu continuitate și cu resurse financiare pe parcursul a tuturor lunilor anului, dar nu numai în perioada de colectare a roadei.”

În 2024, autoritățile au alocat 1,6 miliarde de lei pentru fondul de subvenționare, iar potrivit datelor publicate de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură pe 3 iunie, peste 68 la sută din suma alocată a fost deja debursată, diferența rămasă fiind estimată la 470 de milioane de lei.

AgricultoriMinisterul Agriculturii și Industriei Alimentaresubvenții
Comments (0)
Add Comment