Situația epidemiologică rămâne îngrijorătoare, deoarece numărul persoanelor care au avut de suferit în acest sezon rece din cauza gripei sau a virozelor, la nivel național, este mai mare decât cifrele prezentate de autorități. Declarația îi aparține lui Boris Gîlca și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
„La ziua de astăzi, dacă noi avem circa 1.000 de cazuri de gripă raportate, confirmate în laborator, numărul real este mult mai mare. Conform estimărilor, acest număr ar putea fi de cinci, șase ori mai mare până la zece ori mai mare. Adică, noi, teoretic, am putea vorbi de aproape 10.000 de cazuri de gripă care le avem în Republica Moldova.”, a relatat Gîlca.
Epicentrul acestui focar de gripă sezonieră, indiferent de cifre, rămâne Capitala, mai ales că situația epidemiologică s-ar putea înrăutăți în continuare, a reiterat șeful Direcției sănătate Chișinău.
„Cea mai mare concentrație și pe infecțiile respiratorii, și pe gripă sunt, desigur, în municipiul Chișinău, deoarece aici avem cea mai mare concentrație umană și cea mai mare fluctuația umană, iar contractele sunt mai strânse aici, în Chișinău. Specialiștii ne-au zis că trebuie să fim foarte atenți, foarte prudenți, pentru că revenirea copiilor în colectivități, după vacanța copiilor, ar putea aduce, din nou, la creșterea numărului sau a cazurilor de infecții respiratorii virale.”, a mai spus Boris Gîlca.
Republica Moldova ar urma să iasă din această stare la sfârșitul lunii februarie, dar nu fără un număr mai mare de decese care vor fi provocate de gripă, a conchis Boris Gîlca.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, numai în perioada 9 – 15 ianuarie, au fost înregistrate 190 de cazuri de gripă sezonieră, dintre care 141 de cazuri în municipiul Chișinău. Din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră, 113 sunt spitalizați.