Bosnia, devastată de ploi torențiale. Cel puțin 18 persoane au murit

Echipele de salvare din țările vecine Bosniei și din țările Uniunii Europene și-au unit duminică eforturile pentru a îndepărta dărâmăturile și a găsi persoanele încă dispărute în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au devastat unele părți ale țării balcanice.

Bosnia a solicitat ajutorul UE după ce o ploaie torențială care a căzut în cursul nopții de vineri spre sâmbătă a lăsat zone întregi sub apă, iar molozul a distrus drumuri și poduri, ucigând cel puțin 18 persoane și rănind zeci.

Oficialii au declarat că cel puțin 10 persoane sunt încă date dispărute, multe dintre ele în satul Donja Jablanica, în sudul Bosniei, care a fost aproape complet îngropat în roci și moloz de la o carieră de pe un deal de deasupra.

Locuitorii din zonă au declarat că au auzit un tunet și au văzut casele dispărând în fața ochilor lor.

„La un moment dat, m-am trezit în apă până la șolduri, iar pârâul mă ducea în jos, dar atunci am prins gardul de beton din apropiere și l-am apucat pe fratele meu de braț, așa că am reușit să ajungem mai jos, la apă, și să traversăm pe partea cealaltă a gardului. Apoi ne-am urcat pe acoperișul casei și am așteptat să vină dimineața. A fost o pană de curent de la ora 4 dimineața. Nu prea știam ce se întâmplă exact. Am auzit apa lovind casa. Acoperișul casei a fost avariat, dar asta nu se compară cu dezastrul care s-a întâmplat aici, aproape de râu.”

Sărăcită și divizată din punct de vedere etnic, Bosnia se luptă să-și revină după războiul brutal din 1992-1995. Țara este afectată de certuri politice și de corupție, ceea ce blochează candidatura sa la UE.

alunecări de terenBosniaInundații
Comments (0)
Add Comment