Râul Bosna, care curge prin capitala Bosniei, Sarajevo, a fost redus la bălți puțin adânci, deoarece izvoarele care îl alimentează au pierdut apă din cauza secetei prelungite de vară din Balcani.
O pisică a străzii se întindea pe pietrele uscate ale albiei râului, iar localnicii hrăneau câteva lebede care vâsleau în ceea ce a mai rămas din râu.
Nusret Dreskovic, profesor de geografie la Universitatea din Sarajevo: „Izvoarele se usucă, chiar și cele care constituiau coloana vertebrală a aprovizionării cu apă, cum ar fi zonele de izvoare de pe râul Bosna, dintre care cel puțin 14 erau purtătoare de apă (dețineau apă) și care aprovizionau Sarajevo cu apă potabilă. Din păcate, acestea au secat practic în aceste luni, cum ar fi sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, iar acest val de căldură și seceta continuă acum și în luna septembrie.”
Nusret Dreskovic, profesor de geografie la Universitatea din Sarajevo: „În general, știința a realizat deja într-un fel că schimbările climatice, așa cum au fost anunțate în urmă cu două decenii, vor veni cu propriul lor tribut. Astfel, consecințele dăunătoare și daunele pe care progresele tehnologice și alte procese industriale le-au cauzat, în special în ultimii 20 de ani, încep acum să culmineze treptat.”
Multe locuri din Balcani au cunoscut cea mai caldă vară înregistrată vreodată, alimentată de valuri repetate de căldură care au dus temperaturile peste 40 de grade Celsius.