Botnari, condamnat, de fapt, la o amendă simbolică

Vasile Botnari, fostul șef de la SIS, singurul inculcat din dosarul extrădării celor șapte profesori turci, nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci la o amendă în valoare de 88 de mii de lei.

Totodată, în document nu se precizează despre faptul că fostul șef al SIS ar fi achitat prejudiciile provocate în dosar, plătite anterior de stat celor 7 familii, după decizia CtEDO, în valoare de 125 de mii de euro. Stoianoglo spunea, la o emisiune de la TV8, că Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

„Sunt sigur că domnul Botnari a fost tras la răspundere și el a fost tras la răspundere. A plătit toate daunele materiale provocate profesorilor turci. El a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Noi am cerut astăzi de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ o lună în urmă. El și-a recunoscut vina. Nu pot spune exact care este termenul, dar a fost condamnat prin suspendare”

În iunie, anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat țara noastră pentru încălcarea drepturilor omului, obligând-o să achite câte 25 de mii euro pentru cinci din cei șapte profesori turci.

Comments (0)
Add Comment