Botnari, fost șef la SIS, a primit închisoare cu suspendare

Botnari, fost șef la SIS, a primit închiso

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul profesorilor turci. Despre acest lucru a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianoglo în cadrul unei emisiuni de la TV8, fără să precizeze însă pe o perioadă de câți ani, pentru că, potrivit unui comunicat al Procuraturii, sentința a fost secretizată în totalitate.

„Sunt sigur că domnul Botnari a fost tras la răspundere și el a fost tras la răspundere. A plătit toate daunele materiale provocate profesorilor turci. El a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Noi am cerut astăzi de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ o lună în urmă. El și-a recunoscut vina. Nu pot spune exact care este termenul, dar a fost condamnat prin suspendare”.

Botnari ar fi achitat 125 de mii de euro despăgubiri familiilor profesorilor turci. Fostul șef al SIS a fost singura persoană care figura în calitate de învinuit în acest dosar.

Amintim, şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS la începutul lunii septembrie, 2018, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă.

În iunie, anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat țara noastră pentru încălcarea drepturilor omului, obligând-o să achite câte 25 de mii euro pentru cinci din cei șapte profesori turci.

are cu suspendare

Comments (0)
Add Comment