Cancelarul Germaniei, criticat pentru lipsa unei poziții clare în raport cu Ucraina, care cere mai multe arme

Cancelarul german Olaf Scholz a fost criticat atât de aliații, cât și de adversarii săi,  pentru lipsa de claritate cu privire la trimiterea de arme grele în Ucraina. Germania are aproximativ 100 de tancuri Leopard I și 60 de transportoare blindate M-113 care au fost retrase. Kievul mizează pe ele, dar nu a primit încă niciun răspuns de la Berlin.

(Johann Wadeful, deputat CDU/CSU)

„Aceasta este vina lui. Olaf Scholz încetinește totul, clar nu vrea să facă asta și își asumă astfel o responsabilitate uriașă. Aceasta este o povară pentru Germania în ansamblu, pentru că el nu ajută Ucraina în mod corespunzător”.

Critica vine și din interiorul coaliției. O delegație de parlamentari din partidele de guvernământ a vizitat recent Ucraina și a primit de la aceasta o listă cu armele dorite. Dar nu există o unitate în NATO în ceea ce privește furnizarea de arme.

Până acum însă, doar două țări au trimis arme grele la Kiev. Vicecancelarul Robert Habek a remarcat că, dacă urmează să fie făcute schimbări de politică, acestea trebuie făcute „cu un front unit”.

(Robert Habeck, Vicecancelar al Germaniei)

„Până acum, există două țări care au furnizat vehicule blindate de fabricație sovietică, acestea sunt Polonia și Republica Cehă, spre deosebire de toți ceilalți membri NATO. Dacă există o schimbare de politică, aceasta trebuie făcută în comun și cu un front unit”.

Între timp, potrivit ultimelor sondaje, ratingul cancelarului în exercițiu a scăzut la un minim record de 38%. Potrivit unui studiu independent, 49% dintre respondenți nu sunt de acord cu activitățile Cancelarului de la preluarea mandatului, în decembrie, 2021.

Comments (0)
Add Comment