Ceban, despre naționalizarea „Moldovagaz”: „Este dreptul suveran al Guvernului sau a statului”

O posibilă naționalizare a companiei „Moldovagaz” reprezintă un drept suveran al Guvernului, însă această decizie trebuie să fie luată în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale. Declarația a fost făcută de președintele companiei, Vadim Ceban, la o emisiune de la Rlive. Acesta a mai menționat că o eventuală expropriere implică costuri semnificative și necesită despăgubirea acționarilor conform legii.

VADIM CEBAN, președintele „Moldovagaz”: „Este dreptul suveran al Guvernului sau a statului să decidă ce să facă cu anumite obiective strategice, însă acest lucru trebuie să fie efectuat în baza cadrului legal și în baza acordurilor internaționale. Cred că asta a fost sarcina domnului prim-ministru către Ministerul Justiției – să analizeze anume aspectele legale, în primul rând. Ulterior, sunt alte aspecte tehnice, economice, financiare care implică anumite costuri, fiindcă orice expropriere a proprietății presupune inclusiv dreapta sau echitabilă despăgubire, plata. Așa este scris în lege.”

În același timp, președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban,  a precizat că nu a fost informat oficial despre o decizie în acest sens, iar speculațiile privind naționalizarea rămân la nivel public.

VADIM CEBAN, președintele „Moldovagaz”: „ – Va anunțat cineva? – Nu, nu ne-a anunțat absolut nimeni. Este legislația națională. Este dreptul Guvernului, dar dacă se decide în privința exproprierii, în cazul acesta trebuie să se purceadă la anumiți pași legali și care să nu contravină dreptului fundamental – protejarea dreptului de proprietate și acordurilor internaționale care au o valență și o prioritate mai mare în raport cu legislația națională.”

La finele anului trecut, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Noi trebuie să ne facem și ne facem temele pe acasă ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj și, în acest context, doamna ministră Mihailov- Moraru, vă rog în următoarele trei săptămâni să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare, în așa fel încât noi să putem să acționăm în mod special acolo unde avem active strategice și care, apropo, au fost preluate, tot așa, prin forță și șantaj, și noi trebuie să ne recuperăm activele noastre”.

Gazprom deţine 50 la sută din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – peste 35 la sută, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – aproximativ 13 la sută, iar persoanele fizice şi juridice – peste unu la sută din acţiuni.

GuvernMoldovagazNaționalizare
Comments (0)
Add Comment