CEC: 15 partide politice nu au răspuns solicitării de a prezenta un șir de informații actualizate

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că, la expirarea termenului de bază și celui suplimentar, oferit pentru prezentarea informațiilor actualizate despre conducătorul partidului, trezorierul și contul bancar destinat alocațiilor de la bugetul de stat, 15 partide politice nu au răspuns solicitării.

Potrivit instituției, pentru confirmarea trezorierilor partidelor politice, asigurarea acurateței transferurilor alocațiilor de la bugetul de stat, eficientizarea comunicării dar și responsabilizarea partidelor, CEC a solicitat informații actualizate despre conducătorul partidului și datele de contact ale formațiunii (adresa juridică, adresa de contact a oficiului/sediului, adresa paginii web, telefon). La fel, au fost cerute date actualizate necesare pentru confirmarea trezorierilor (nume, prenume, date de contact și copia documentului care confirmă împuternicirile). Iar pentru plata alocațiilor de la bugetul de stat destinate partidelor politice, urmau a fi oferite date actualizate despre contul bancar destinat acestui scop, precum și informații despre alte conturi bancare deținute de partid.

Astfel, partidele care, la expirarea termenului de bază și celui suplimentar, nu au prezentat informația solicitată de CEC sunt următoarele:

1.Partidul Socialist din Moldova

2.Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii

3.Partidul Social Democrat

4.Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ

5.Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova

6.Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”

7.Partidul Conservator

8.Partidul Regiunilor din Moldova

9.Partid Politic Partidul „RENAŞTERE”

10.Partidul Politic „PATRIA”

11.Partidul Politic „PARTIDUL RUSO-SLAVEAN DIN MOLDOVA”

12.Partidul Politic „PRO MOLDOVA”

13.Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri”

14.Partidul Politic „Partidul Progresului Național”

15.Partidul Politic ”Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”

„Informația respectivă urma să fie comunicată până la data de 20 ianuarie 2023, ulterior termenul fiind extins până la 7 februarie curent pentru partidele care nu s-au conformat termenului inițial. CEC face apel public către partidele politice care nu au prezentat datele cerute să dea dovadă de responsabilitate și cooperare și să prezinte, în termeni proximi, informația solicitată. Partidele politice beneficiare de alocații de la bugetul de stat care nu au prezentat informația actualizată nu vor putea recepționa sursele financiare. Atragem atenția că mijloacele financiare din bugetul de stat nerepartizate în anul pentru care au fost prevăzute nu vor fi disponibile pentru a fi utilizate în anii următori”, mai comunică CEC.

CECPartide politice
Comments (0)
Add Comment