CEDO a satisfăcut cererea de radiere depusă de Andrei Năstase împotriva Republicii Moldova

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a satisfăcut cererea de radiere depusă în toamna anului 2019, de președintele-fondator al Platformei DA, Andrei Năstase, împotriva Republicii Moldova. 

Mai exact, acesta a depus atunci o cerere privind invalidarea rezultatelor alegerilor din 2018 pentru primăria Chișinău, care a arătat o victorie clară pentru Andrei Năstase, candidat al opoziției. Invalidarea a fost dispusă de instanță pe motiv că Năstase a îndemnat pe facebook oamenii să iasă la vot, în ziua alegerilor.

„La 3 Iunie 2018 am devenit în mod democratic Primar al Chișinăului. Regimul Plahotniuc, prin justiția aservită, a anulat alegerile de la Chișinău. A trebuit să mă adresez la CtEDO. În toamna anului 2019, prin comunicarea cazului Guvernului R. Moldova, instanța europeană a obligat justiția eliberată temporar de regimul oligarhic să anuleze actul criminal și să mă repună în drepturi”, a scris Andrei Năstase.

În același timp, considerând nedrept ca statul și cetățenii țării să fie condamnați pentru cele realizate, Năstase a solicitat anterior radierea de la CEDO a cazului împotriva Republicii Moldova, iar astăzi, anunță acesta, CEDO i-a satisfăcut cererea.

„Ca urmare, considerând nedrept ca statul și cetățenii țării să fie condamnați pentru crimele unei grupări criminale, tot oamenii fiind și cei care ar suporta prețul crimelor comise de niște politicieni corupți, am solicitat radierea de la CEDO a cazului împotriva Republicii Moldova și am decis să continui lupta cu cel care a comandat crima invalidării mandatului meu de Primar General al Capitalei, numitul Plahotniuc, dar și cu complicii săi, cei care au profitat de pe urma acestei crime, Ion Ceban și Igor Dodon. Azi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului mi-a satisfăcut cererea!”, a mai menționat Năstase.

Amintim că, Andrei Năstase a câștigat turul doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău din 3 iunie 2018, acumulând 52,57% din voturi în fața candidatului PSRM, Ion Ceban.

La 19 iunie 2018, la 16 zile după alegeri, Judecătoria Centru a capitalei a invalidat mandatul lui Andrei Năstase, în urma unui recurs al Partidului Socialiștilor, care l-a acuzat pe acesta că a făcut agitație electorală în ziua turului II.

 

Andrei NăstaseCEDO
Comments (0)
Add Comment