Cel puțin 25 de alegători, din cadrul unui azil de bătrâni de la Comrat, „ajutați” să voteze

Cel puțin 25 de alegători, din cadrul unui azil de bătrâni de la Comrat nu au beneficiat de dreptul de a vota într-un mod secret și liber exprimat. Potrivit unor imagini publicate de Asociația Promo-Lex, în mai multe cazuri ștampila de vot era aplicată de persoana care asista pensionarii. În acest sens, Asociația face apel către instituțiile statului de a lua atitudine privind acest caz înregistrat ziua alegerilor.

„ – Pe cine alegem în calitate de președinte? Pentru cine votăm? – Pentru cine vor spune. Eu nu știu pentru cine.  – Pentru Europa. Vom fi acasă sau mergem în Europa? – Nu știu. – Vă este bine acasă? – Bine. – Bine, bine.”

Asociația anunță că pe acest caz a fost sesizată Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției.

„Pentru asigurarea procesului electoral corect și transparent, este extrem de important ca votul să fie direct, secret și liber exprimat. Votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influențare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-și alege reprezentantul, fără presiuni sau indicații din partea altor persoane. Și nu în ultimul rând, autoritățile electorale, care gestionează procesul de votare, trebuie să fie independente și imparțiale, și să asigure condițiile necesare pentru exercitarea votului în mod secret și liber exprimat.” , se menționează în comunicatul Asociației Promo-Lex.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în Găgăuzia, Alexandr Stoianoglo a acumulat 48,67 la sută din voturi. Acesta este urmat de Victoria Furtună, cu 28,88 la sută din voturi și Irina Vlah, cu 15,19 la sută.

 

 

AlegeriAzil pentru bătrâniComratPromo-LEX
Comments (0)
Add Comment