Cetatea Soroca și-a închis porțile pentru turiști. Vezi din ce motiv

Cetatea Soroca şi-a închis porțile pentru turişti până la, estimativ, primăvara anului 2024. Edificiul a intrat în a doua etapă de restaurare desfășurată în cadrul proiectului „Bijuterii medievale: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava”. Lucrările au fost demarate la începutul lunii mai.

Solicitat de IPN, director interimar al Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca, Victor Botnaru, a specificat că, în următoarea perioadă se vor curăța zidurile cetății pe exterior și interior, se face hidroizolarea pasajului superior, vor fi restaurate trei bolți și se va conserva ceea a fost scos la evidență ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. Se mai preconizează să se instaleze și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

„Lucrările conform proiectului trebuie să se finalizeze la sfârșitul anului 2023. Iarna cetatea nu funcționează, nu știu cum va fi iarna dată, dar probabil că din primăvara anului viitor va fi reluată activitatea cetății”, a precizat directorul interimar al muzeului.

A doua etapă a proiectului de restaurare valorează un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului și-a încheiat în 2015.

Cetatea Soroca
Comments (0)
Add Comment