China promite peste 50 de miliarde de dolari finanțare țărilor africane

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis joi peste 50 de miliarde de dolari finanţare pe trei ani ţărilor africane, circa 50 de lideri ai cărora s-au reunit la Beijing pentru un summit. Această sumă, echivalentă cu aproximativ 45 de miliarde de euro, este menită să întărească schimburile în infrastructuri şi comerţ între gigantul asiatic, a doua economie mondială, şi Africa.

Summitul Forumului de Cooperare China-Africa, cea mai mare adunare diplomatică organizată la Beijing după pandemia de COVID-19, reunește peste 50 de lideri africani, potrivit media de stat chineze.

Relaţiile China-Africa trec prin „cea mai bună perioadă a lor de istorie”, a afirmat Xi Jinping în timpul ceremoniei de deschidere a summitului, în Palatul Poporului, o clădire uriaşă situată lângă celebra Piaţă Tiananmen.

China este deja primul partener comercial al continentului african, cu 167,8 miliarde de dolari în schimburi bilaterale în primul semestru al lui 2024, potrivit media oficiale chineze.

Ea a trimis în ultimele două decenii sute de mii de muncitori şi ingineri în Africa, pentru a construi aceste mari proiecte, şi a câştigat un acces privilegiat la vastele resurse naturale africane, în special de cupru, aur şi litiu.

Cu toate acestea, suma împrumuturilor acordate de China ţărilor africane anul trecut s-a redus de şase ori în raport cu sumele din 2016, când ele se apropiau de 30 de miliarde de dolari.

 

ChinaForumul de Cooperare China-AfricaXi Jinping
Comments (0)
Add Comment