Chișinăul cere Tiraspolului să nu creeze impedimente privind ajutorul oferit din dreapta Nistrului

Chișinăul cere Tiraspolului să nu creeze impedimente privind ajutorul oferit din dreapta Nistrului. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit oficialului, această opunere din partea regiunii este un genocid al propriului popor.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Țin să reiterez încă o dată, a câta oară, public, în numele autorităților Republicii Moldova: suntem gata să oferim tot ajutorul concetățenilor noștri din stânga Nistrului. Avem o singură solicitare către Tiraspol. Dacă nu vreți să ne cereți ajutorul, măcar lăsați-ne să vă ajutăm. Nu împiedicați ambulanțele noastre să treacă în regiune la chemare, lăsați instituțiile medicale de acolo să se adreseze colegilor lor de pe malul drept pentru asistența de care au nevoie. Dați voie IGSU să aducă și să instaleze generatoare în spitale în școli. Scoateți în această perioadă critică toate piedicile pe care le-ați creat în calea liberei circulații a cetățenilor de pe ambele maluri. E și o regulă a situațiilor de criză umanitară, să nu fie piedici, așa încât toți ce care au nevoie de ajutor să poată veni și să ajute oamenii.”

Oficialul a menționat că autoritățile de la Chișinău au făcut toate demersurile necesare pentru a găsi soluții pentru criza din stânga Nistrului.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Chișinăul se oferă public să-i sprijine. În loc ca Tiraspolul să se folosească de aceste oferte ale Chișinăului, auzim narativul isteric al unor reprezentanți de acolo care susțin „Chișinăul nu ne propune ajutor. Nimeni nu ne ajută”. Întrebarea logică care se cere este: dar Tiraspolul, în aceste condiții dramatice pentru locuitorii din partea stângă a Nistrului, a cerut ajutorul Chișinăului? În afara sfaturilor despre mesaje comune ale Chișinăului și Tiraspolului către Moscova și Kiev și a nesfârșitelor apeluri despre necesitatea unei întrevederi Maia Sandu – Vadim Krasnoselski nu am văzut nimic, absolut nimic, doar invective, doar pretenții.  Să fie clar: nu putea exista nicio adresare externă comună a Chișinăului și a unei părți inalienabile a teritoriului Republicii Moldova”

În același timp, Oleg Serebrian a afirmat că, în mod normal, Tiraspolul ar fi trebuit să ceară organizarea unei reuniuni pe teme umanitare și să pună pe agenda discuțiilor problemele existente, și nu Chișinăul.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: „În mod normal, nu Chișinăul trebuia să ceară o reuniune în format 1+1 pe teme umanitare, nu Chișinăul trebuia să pună pe agendă aceste lucruri, ci Tiraspolul trebuia să o facă. Era obligat să o facă și nu pe 17 ianuarie, pe 1 ianuarie trebuia să o facă. Am fi  fi reacționat imediat. Rămâne așadar un mister de ce Tiraspolul nu a făcut o adresare către Chișinău de a ajuta cetățenii din partea stângă a Nistrului. Am spus de atâtea ori public: suntem gata să oferim alimente, medicamente, generatoare, să primim bolnavi gravi în instituțiile noastre medicale, să deservim cu ambulanțele noastre raioanele din stânga Nistrului. Nu e oare o atitudine genocidală a celor de la Tiraspol ceea ce fac acum cu acești oameni pe care îi țin în priozonierat?”

Chișinăul a propus anterior organizarea unei reuniuni în format 1+1 pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană și modul de cooperare dintre cele două maluri în vederea depășirii impactului crizei energetice și sociale. Desfășurarea reuniunii a fost blocată însă de Tiraspol.

 

 

 

ChișinăuCriză energeticăFormat 1+1Tiraspol
Comments (0)
Add Comment