Cinci persoane, printre care evaluatorul unei Agenții de Expertiză și Consulting care activează până în prezent, au fost deferite justiției pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari, escrocherie în proporții mari, dar și dobândirea creditului prin înșelăciune, acțiuni soldate cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane lei, potrivit Procuraturii Anticorupție (PA).
Urmărirea penală a fost disjunsă de către Procuratura Generală în mai 2023, din cauza penală pornită în martie 2013, în baza autosesizării. Ulterior la aceasta au fost conexate și alte cauze penale pornite de CNA.
În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că evaluatorul unei Agenții de Expertiză și Consulting care activează până în prezent, în complicitate cu administratorul și fondatorul unei companii, a întocmit un raport de evaluare a unei construcții comerciale nefinisate din mun. Chișinău, indicând în raport nejustificat valoarea de piață de 4 ori mai mică, cu scopul de a obține un credit de la „Banca de Economii” SA.
Astfel, aceștia, împreună cu alte șase persoane în privința cărora în prezent sunt desfășurate acțiuni procesuale, au dobândit prin înșelăciune un credit în mărime de 42 500 000 lei, care nu a fost restituit, cauzând instituției financiare un prejudiciu în proporții deosebit de mari.
Ulterior, persoanele au dobândind în perioada lunii decembrie 2011 de la „Banca de Economii” SA mijloace bănești în sumă de 4 400 000 lei, care, în scopul tăinuirii și deghizării originii sale ilicite, au fost transferați în conturile mai multor companii.
Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Procuratura Anticorupție menționează că în privința a doi învinuiți, care s-au eschivat de la organul de urmărire penală, „a fost aplicat procedeul procesual privind finalizarea urmăririi penale în lipsa acestora”.
„Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de până la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin.(5) din Cod penal), amendă de la 92 500 la 167 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani (în cazul art. 238 din Cod penal) și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650 000 la 800 000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice (în cazul art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal)”, explică PA.
Totodată, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 300 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.