Ciocan: Toate taberele politice fac campanie electorală la subiectul referendumului

Toate taberele politice fac campanie electorală la subiectul referendumului, deși, potrivit legii, aceasta ar trebui să înceapă cu 30 de zile înainte de ziua plebiscitului. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, în cadrul unei emisiuni de la Rlive. El a precizat că atât partidul de guvernare, cât și formațiunile din opoziție, care cheamă alegătorii la boicot, fac campanie electorală.

IURIE CIOCAN, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale: „Vedem Partidul Acțiune și Solidaritate cu campanie largă în teritoriu privind organizarea acestui referendum. Este o pre-campanie pură. Se distribuie ziare, pliante „pentru referendum”, nicăieri n-am văzut mesajul „contra referendum”, ori simplu: „vă invităm la referendum”. Campania de informare presupune plenitudinea informării. Eu ca și un consumator de informații din parte CEC-ului trebuie să primesc informații: pe data cutare are loc referendumul. Tu ca cetățean poți să vii la referendum. Este dreptul tău dacă dorești să vii. Unu – ai opțiunile de vot „pro”, „contra”. Deci, respectiv, asta ar fi o campanie de informare. Azi noi vedem taberele, unii cu zirul „pentru referendum”, cu billbord-uri „pentru referendum”. Alții cu ieșiri publice pe facebook, în comunicare cu oamenii, că noi nu vom merge la referendum. Noi o să îndemnăm să voteze împotrivă. Deci, noi suntem în plină luptă politică.”

Iurie Ciocan a mai subliniat că, potrivit legii, pentru ca referendumul să fie validat la vot trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. De asemenea, nu există riscuri ca acest prag de validare să nu fie atins.

IURIE CIOCAN, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale: „Numirea acestui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale va contribui la creșterea ratei de participare. De ce? Pentru că alegerile prezidențiale totuși sunt cele mai frecventate alegeri. Eu nu am îndoiala că nu se va întruni acest număr, chiar dacă un anumit număr de partide își va îndemna adepții să nu ia buletinul pentru referendum. Până la numirea de către Parlament a zilei acestui referendum, eu am spus că acest referendum nu este necesar. Pentru că, oricum, la finalizarea negocierilor de aderare, noi vom fi obligați să mai facem un referendum.”

Referendumul republican constituțional va avea loc la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Întrebarea supusă referendumului este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

 

campanie electoralăCECreferendum
Comments (0)
Add Comment