Comisia Europeană, criticată pentru „netransparența„ privind COVID-19

Miercuri, a doua instanță supremă din Europa a declarat că Comisia Europeană nu a oferit publicului acces suficient la contractele de achiziție a vaccinurilor COVID-19 în timpul pandemiei, confirmând o contestație depusă de legislatorii UE împotriva modului în care executivul UE a gestionat contractele.

Executivul UE a semnat o serie de contracte mari pentru a obține vaccinuri de la mai multe companii farmaceutice în plină pandemie COVID-19 în 2020 și 2021.

Deputații din Parlamentul European au dorit să examineze contractele pentru a înțelege termenii și condițiile, însă li s-a acordat doar acces parțial, în timp ce unele documente au fost redactate, Comisia afirmând că acest lucru a fost făcut pentru a proteja interesele comerciale și procesul decizional. Parlamentarii și-au prezentat ulterior plângerile în fața Tribunalului, cu sediul la Luxemburg, care a declarat că Comisia nu a demonstrat că accesul la anumite clauze ar fi subminat interesele comerciale ale societăților implicate.

De asemenea, acesta a afirmat că Comisia ar fi putut oferi mai multe informații cu privire la declarațiile membrilor echipei care a negociat contractele, potrivit cărora nu au avut conflicte de interese.

„Comisia nu a luat suficient în considerare toate circumstanțele relevante pentru a evalua corect interesele în cauză”, a declarat instanța.

Comisia EuropeanăCOVID-19
Comments (0)
Add Comment