Conducătorii auto pot deține simultan doar un singur permis de conducere. În caz contrar, riscă sancțiuni penale

Conducătorii auto pot deține simultan doar un singur permis de conducere. Cei care nu se vor conforma cerințelor riscă să fie amendați sau să stea la închisoare până la un an. Anunțul a fost făcut de Agenția Servicii Publice. Potrivit instituției, această regulă este importantă pentru a preveni situațiile în care un șofer ar putea folosi mai multe permise pentru a evita sancțiunile rutiere.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care, la moment, s-au stabilit cu traiul. În unele țări preschimbarea se efectuează în baza examenelor. Emiterea unui nou permis de conducere  se face fără susținerea probelor de examene în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere. Odată preschimbate, permisele de conducere moldovenești se retrag și sunt transmise Agenției Servicii Publice pentru a fi radiate din evidență.

Cu toate astea, există cetățeni care, după ce și-au preschimbat permisul într-o altă țară, prin întocmirea unei declarații pe proprie răspundere, anunță autoritatea emitentă din RM că au pierdut permisul de conducere moldovenesc și solicită eliberarea unui nou document, încălcând astfel prevederile din Codul penal al Republicii Moldova.

În prezent, sunt inițiate 55 de astfel de sesizări. Cetățenii găsiți vinovați, care dețin concomitent două permise de conducere, eliberate de două țări, pe lângă procedura administrativă de anulare a permisului de conducere, riscă pedeapsă sub formă de amendă în mărime de până la 950 unități convenționale sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

 

Agenția Servicii Publicepermise de conducereșoferi
Comments (0)
Add Comment