Indicatorii pandemiei Covid-19 continuă să se deterioreze în Europa, în special în Franța, unde Parisul ar putea petrece luni în alertă maximă și în Spania, unde autoritățile au decis să impună carantinarea Madridului. Franța depășește acum 32.000 de morți, Capitala Paris și suburbiile sale interioare ar putea fi supusă unor restricții suplimentare, dacă se confirmă progresia epidemiei acolo, a declarat ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran.
Ministrul a remarcat, de asemenea, o „deteriorare” a situației din „cinci metropole, Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse și Saint-Etienne”, unde „evoluția ultimelor zile rămâne foarte îngrijorătoare”.
Pentru Madrid, s-a făcut deja. Un decret al Ministerului Sănătății din Spania publicat extinde la întreaga capitală măsurile deja în vigoare timp de o săptămână în zonele din regiunea cea mai afectată de virus și interzice locuitorilor din Madrid să intre sau să părăsească orașul cu excepția, în special, pentru a merge la serviciu, la medic sau pentru a duce copiii la școală. Prin urmare, nu este vorba de o închidere strictă, întrucât Spania a putut să o experimenteze în primăvară.
Dar, în ciuda refuzului Madridului și al altor regiuni, aceste măsuri sunt obligatorii în decurs de 48 de ore conform decretului.
În Marea Britanie, au fost decretate noi restricții la Liverpool: în această regiune de 1,5 milioane de locuitori, întâlnirile între diferite gospodării vor fi interzise în interior. Este recomandat să nu se participe la evenimente sportive sau să se meargă la case de bătrâni. Astfel de restricții intraseră deja în vigoare într-o parte din nord-estul Angliei. Acestea se adaugă celor deja valabile pentru întreaga țară, care stipulează că pub-urile, restaurantele și barurile trebuie să se închidă la ora 22 și că întâlnirile sunt limitate la șase persoane, în interior și în aer liber.
Ca o consecință a deteriorării indicatorilor, Germania și-a extins lista regiunilor expuse riscului la Belgia, Islanda și regiunile vecine din Europa, acoperind acum aproape toată Franța.
Belgia, una dintre țările europene cele mai îndurerate de pandemia de coronavirus, a trecut peste 10.000 de morți, în aceeași zi în care autoritățile și-au prezentat aplicația de urmărire a contactelor mobile. De luni, barurile și cafenelele din Bruxelles își închid ușile la ora 23, ca parte a noilor măsuri restrictive în fața creșterii cazurilor de Covid-19.