Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil. În peste 200 de localități este sărbătorit hramul

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tradiția populară spune că cei doi sfinți aduc ultimele zile calde din an. Astăzi, credincioșii merg la biserică şi aprind câte o lumânare care le va fi „lumina de veci” în lumea de apoi, informează Moldpres.

Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Nașterii Domnului, care începe pe 28 noiembrie.

Arhanghelul Mihail este considerat luptătorul luminii, precum și conducătorul oștilor cerești, care triumfă asupra forțelor răului. În popor se spune că el poartă cheile Raiului. Totodată, în tradiția creștină, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeiești. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre nașterea lui Iisus.

Arhanghelii Mihail şi Gavriil fac parte din ceata îngerilor care sunt apropiați și slujitori oamenilor. Din slavonă, Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”, iar Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Cuvântul Arhanghel înseamnă înger.

Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul al V-lea, a stat sfințirea unei biserici, închinată Sf. Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadicus din Constantinopol (395-408). Ulterior, în calendare a fost pomenit şi Sf. Arhanghel Gavriil şi sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor.

În această zi, peste 100 mii de moldoveni își marchează onomastica. De asemenea, în peste 200 de localități este sărbătorit hramul.

Comments (0)
Add Comment