Criză de proporții în Ceuta, la granița dintre Maroc și Spania

Armata a fost dislocată la granița spaniolă Ceuta pentru a încerca să rețină fluxul de migranți care înoată de două zile spre continent. 8.000 de soldați au aterizat de aproape insula spaniolă închisă în teritoriul marocan.

Această frontieră este singura frontieră terestră dintre Uniunea Europeană și Africa, ceea ce explică atracția sa față de migranți. Premierul spaniol Pedro Sanchez a anulat o călătorie la Paris pentru a merge la Ceuta. El a promis că „va restabili ordinea și granițele cât mai repede posibil”.

Marocul și Spania se află în plină criză diplomatică privind statutul Saharei de Vest, de care Frontul Polisario își apără independența. Afectat de Covid-19, liderul acestei mișcări rebele a fost întâmpinat în Spania pentru tratament, supărând Marocul.

Potrivit unor analiști, Rabat ar fi decis apoi să relaxeze controalele de pe partea sa de frontieră pentru a permite migranților să ajungă mai ușor pe teritoriul spaniol.

La rândul său, ministrul spaniol de interne a anunțat că țara sa a întors deja în Maroc aproape jumătate din cei 8.000 de migranți care au trecut granița.

Comments (0)
Add Comment