Criza energetică: Dialogul cu partea Transnistreană este inevitabil. Centrala de la Cuciurgani oferă cel mai bun preț pentru energia electrică

În condițiile de criză energetică și dat fiind războiul din Ucraina, discuțiile cu partea transnistreană ar fi trebuit să fie intensificate. Orice criză majoră naște și oportunități, iar partea moldovenească ar trebui să profite de această șansă istorică. Mai mult decât atât, cheia rezolvării problemei noastre energetice ar putea fi găsită ca urmare a unui dialog sincer, urmat de semnarea unor contracte bilaterale pe termen lung.

„Dacă strict economic, fără partea politică, atunci noi propunem celor de la Tiraspol ca să ne livreze nouă electricitatea, la un preț stabil pe un termen foarte lung. Și noi ne arătăm intenția de a procura energia electrică la preț de 60 de dolari de exemplu pentru 1 MW. Voi, cei din stânga Nistrului, vă duceți la Gazprom și singuri negociați prețul pentru gaz, ca să importăm noi pe malul drept, noi vă livrăm gazul vouă pe malul stâng, voi livrați malului drept energia electrică. Așa ne-am asigura că nu crește nici datoria istorică.”, a declarat Andrei Damașcan, ex-director „Moldovatransgaz”.

Fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, a declarat că o alternativă mai convenabilă pentru Chișinău decât Centrala Electrică de la Cuciurgani, nu există.

„Este un moment istoric, având în vedere conjunctura regională și tot acest cumul de crize, ca echipele de negociatori, eu sper că ele există, și să facă o agendă comună cu cei din Transnistria. Nu este normal ca la ei să se stea acum cu geamurile deschise, sezonul de încălzire fiind început pe 24 octombrie, iar la noi să scoatem totul din priză. Trebuie să fie o paletă comună de soluții și acțiuni, asumată de autoritățile de la Chișinău și Tiraspol.”, a punctat Calmîc.

Acesta a mai explicat că malul stâng nu poate exista fără malul drept, nu poate supraviețui, dar și malul drept este interdependent de Transnistria pe anumite industrii.

Și ex-ministrul economiei, Anatol Usatîi, a fost de părerea că ar trebui să existe un dialog și chiar o matrice a riscurilor în ceea ce ține sectorul energetic. Conform acestuia, guvernarea are o abordare reactivă, când apare o problemă, ei doar atunci reacționează, fără a avea un plan.

65,2% din paneliștii ce participă la sondajele din cadrul emisiunii Morari.live, sunt de părerea că cea mai bună soluție pentru a asigura electricitate pentru Republica Moldova ar fi negocierea în continuare cu cei de la Tiraspol. Doar 26,5% au fost de părerea că o soluție mai bună ar fi căutarea alternativelor în Europa, chiar dacă va trebui să achităm un preț mai mare.

Anatol UsatîiCriză energeticăCuciurganiMorari.liveOctavian CalmîcTransnistria
Comments (0)
Add Comment