Criza parlamentară s-a încheiat

După trei încercări eșuate, premierul Ion Chicu a reușit să prezinte raportul de asumare a răspunderii de către Guvern pe mai multe inițiative sociale. Exact 51 de deputați s-au prezentat la ședință, minimul necesar pentru asigurarea cvorumului. Deputatul cu numărul 51 nu a fost altcineva decât Ștefan Gațcan, proaspăt revenit în țară, cel care ar fi revenit în rândurile PSRM și care a renunțat la depunerea mandatului.

Fracţiunile Şor şi Pro Moldova nu au venit la şedinţa Parlamentului. Fracţiunile PAS şi Platforma DA s-au prezentat în plen, însă la scurt timp au părăsit şedinţa, odată ce Ion Chicu a fost invitat la tribună să prezintă raportul de asumare a răspunderii Guvernului.

Așadar, cele patru proiecte prezentate de Chicu, parte a rectificărilor bugetare, asumate de Guvern și, deci, care vor intra în vigoare se referă la majorarea salariilor pentru cadrele medicale, etapizat, până în 2021, cu până la 100%, acoperirea cheltuielilor de salarizare pentru zeci de mii de profesori și angajați din sistemul educației, suport suplimentar pentru businessul mic și mijlociu. Chicu a propus majorarea cheltuielilor de la bugetul de stat cu încă 1,2 miliarde de lei.

„Modificările propuse în proiect se atribuie domeniilor protecției sociale – 450 de milioane, ocrotirii sănătății – 428 de milioane de lei, serviciilor de stat cu destinație generală – 195 milioane de lei, precum și domeniul economic – 165 milioane de lei”.

Potrivit Constituţiei, proiectul pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea intră în vigoare în trei zile, dacă executivul nu este demis prin moţiune de cenzură. Opoziția însă deja a anunțat că nu va depune nicio cerere de demisie a Executivului pentru aceste legi.

Însă cei de la Platforma DA spun că peste o săptămână vor cere demiterea guvernului, moțiune pe care o va propune și celorlalți deputați.

„Strict pe ceea ce a făcut Chicu, cadoul moțiunii de cenzură să nu-l aștepte. Acest episod cu violarea parlamentarismului și cu asumarea nejustificată o să fie partea componentă a moțiunii generale, care este deja scrisă. Analizăm, împreună cu colegii de la PAS, iar textul definitiv îl vom prezenta atunci când va fi gata”.

Pentru ca o moțiune de cenzură contra Guvernului să treacă, adică solicitare de demisie, e nevoie de cel puțin 51 de deputați, însă opoziția parlamentară de la Chișinău este compusă din 49 de parlamentari plus Ilan Șor care nu e în țară, ceea ce înseamnă că nu au voturi suficiente.

Comments (0)
Add Comment