Președinția Republicii Moldova este obligată să comunice fiecăruia dintre cei 24 de judecători respinși motivele refuzului reconfirmării în funcție după primii 5 ani de la numire. Această precizare a fost expusă într-o postare a Centrului de Resurse Juridice (CRJM), care a venit cu o reacție la comunicatul publicat recent de Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Potrivit CRJM, aceste motive trebuie să fie comunicate și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Practica de respingere a reconfirmării judecătorilor în baza formulărilor generale nu este convingătoare și ar putea submina independența judecătorilor”, se menționează în postare.
De asemenea, organizația accentuează că Consiliul Superior al Magistraturii are toate motivele să propună repetat spre numire în funcție judecătorii refuzați de Președintă, iar această propunere, adoptată cu votul a 2/3 din membrii CSM, nu va mai putea fi refuzată de instituția prezidențială.
Amintim că, judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău au solicitat președintelui țării, Maia Sandu, să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon.
Potrivit unui comunicat emis de instanță, respingerea celor 24 de magistrați a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției, or, dosarele acestora sunt repartizate celorlalți judecători activi, care stabilesc noi termene de examinare.
Detalii aici.