CSE a aprobat un nou mecanism de monitorizare a acțiunilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor SUA

Activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova. În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

Potrivit informațiilor, entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora. Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de către Serviciul de Informații și Securitate, care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat.

De asemenea, entitățile raportoare se vor abține de la executarea activităților și tranzacțiilor, inclusiv a celor ce țin de achitarea dividendelor, înstrăinarea de bunuri imobile, mobile și valori mobiliare, realizate de către persoanele vizate, pentru un termen de până la 5 zile lucrătoare. În același timp, Agenția Servicii Publice, Depozitarul Central Unic, Comisia Națională a Pieței Financiare și alte persoane juridice învestite cu drept de înregistrare/dispunere a bunurilor şi drepturilor, inclusiv asupra cotelor-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, se vor abține de la executarea oricăror activități ce ar facilita transferul și/sau convertirea acestora pentru persoanele vizate. Despre acțiunile inițiate, entitățile vor informa imediat sau nu mai târziu de 24 de ore Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

La rândul său, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va emite decizii de sistare atât a executării activităților și tranzacțiilor cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, cote-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, cât şi a înregistrării drepturilor asupra acestora, pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare. Serviciul va informa Guvernul despre toate măsurile întreprinse.

În cadrul ședinței din 31 octombrie, membrii CSE au mai decis să fie prelungit, pentru perioada noiembrie – decembrie 2022, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe. Măsura este necesară pentru a asigura necesarul de energie electrică, în contextul deficitului rezultat în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, dar și a limitării volumelor de gaze furnizate către Republica Moldova.

În același context, Dispoziția CSE prevede eliberarea de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne a cantității de 10 000 tone de păcură din rezervele de stat către S.A. „Termoelectrica”. Păcura urmează a fi eliberată imediat, cu titlu de împrumut, până la 1 iulie 2023 și este destinată pentru producerea energiei electrice și a energiei termice.

În urma Dispoziției aprobate, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va aproba metodologia privind repartizarea consumului de energie termică și a costului aferent acestui consum între consumatorii unui bloc locativ conectați la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică. Măsura va fi aplicată în vederea asigurării echității economice între toți locatarii unor asemenea blocuri, până la aprobarea hotărârii de guvern în acest sens.

Membrii CSE au mai decis alocarea către structurile teritoriale de asistență socială a 181,6 mii lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, în scopul acordării sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate. Alte 3,1 milioane lei vor fi alocate pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul al doilea, și 531,4 mii lei – celor instituite în cadrul APL de nivelul 1. Totodată, pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, Ministerului Muncii și Protecției Sociale îi vor fi alocate cca 1,59 milioane lei.

În scopul susținerii producătorilor agricoli, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a extins, până la 4 noiembrie 2022, termenul de depunere a dosarelor de subvenționare, inclusiv din partea solicitanților care au înregistrat restanțe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public național.

CSESancțiuniSUA
Comments (0)
Add Comment