Un studiu recent a arătat că expunerile prelungite sau repetate la temperaturi extreme afectează buna funcționare a creierului.
Iulie 2023 a fost cea mai caldă luna din istoria măsurătorilor meteorologice. Temeperaturile din această lună au depășit recordurile precedente, iar canicula a făcut ravagii în toată lumea. Acest fenomen nu este unul izolat – căci, în ultimii ani, verile au fost din ce în ce mai caniculare – și nici nu se va opri, avertizează experții, transmite adevarul.ro.
Temperaturile extreme afectează în multe feluri organismul uman și pot avea efecte negative și asupra funcțiilor cognitive și a modului în care creierul funcționează potrivit unui nou studiu.
„Cercetarea noastră arată că expunerea prelungită la căldură extremă poate submina funcțiile cognitive“, a declarat Eunyoung Choi, de la NYU School of Global Public Health, unul dintre autorii studiului.
„Declinul cognitiv poate să nu se manifeste după un singur episod, dar expunerile repetate sau prelungite la căldură extremă pot fi dăunătoare și pot declanșa o «cascadă» de reacții în creier, inclusiv leziuni celulare, inflamație și stres oxidativ, iar toate acestea putând epuiza rezerva cognitivă“, a explicat Virginia Chang, profesor de Științe sociale și comportamentale la NYU School of Global Public Health și autor principal al studiului.
Iată în ce moduri canicula poate afecta funcțiile cognitive
Dificultăți de concentrare. Temperaturile extreme pot reduce capacitatea de concentrare a unei persoane. Este posibil să devii distras și să nu te poți concentra la sarcini complexe.
Scăderea memoriei. Căldura excesivă poate afecta memoria pe termen scurt. Persoanele pot avea dificultăți în reținerea informațiilor, ceea ce afectează activitățile zilnice.
Încetinirea proceselor cognitive. Cercetările au arătat că temperaturile ridicate pot duce la încetinirea proceselor cognitive, inclusiv a timpului de reacție și a vitezei de gândire.
Stres termic. Experiența de stres termic poate afecta negativ abilitățile cognitive, deoarece pe caniculă organismul luptă să regleze temperatura corpului. Acest stres poate duce la oboseală și scăderea nivelului de energie, afectând astfel performanța cognitivă.
Somn deficitar. Temperaturile ridicate pot perturba somnul, iar lipsa de somn poate avea un impact semnificativ asupra funcției cognitive. Când nu dormi suficient sau somnul tău este de calitate scăzută, capacitatea ta de concentrare, memorare și gândire poate fi afectată.
Stare de disconfort. Căldura excesivă poate provoca o stare generală de disconfort și anxietate, ceea ce poate distrag atenția și poate afecta abilitatea de a gândi clar.