Curtea Constituțională a respins proiectul privind posibilitarea confiscării civile și confiscării penale extinse a averii persoanelor care dețin funcții publice

Curtea Constituțională a respins proiectul privind posibilitarea confiscării civile și confiscării penale extinse a averii persoanelor care dețin funcții publice și a angajaților entităților de drept care aparțin statului. Magistrații CCM au menționat că proiectul de lege elaborat de către deputații PAS ce se referă la modificarea articolului 46 din Constituție privind „dreptul la proprietate privată şi protecţia acesteia” nu corespunde „limitelor materiale” prevăzute de Legea Supremă.

Președintele Maia Sandu a propus Parlamentului un proiect de lege care prevede confiscarea extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.

„Am expediat astăzi Parlamentului proiectul de lege ce are ca scop îmbunătățirea cadrului legal pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. Legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitate să-și păstreze averile. De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună. Eforturile noastre de îmbunătățire a normelor legislative pentru a combate corupția vor continua. Vor continua și eforturile de reformare a justiției pentru ca normele legale să fie aplicate în raport cu toți, fără excepție”, a scris atunci președintele pe pagina sa de Facebook.

Comments (0)
Add Comment