Danemarca a închiriat celule de închisoare în Kosovo

Ministrul danez al justiției, Peter Hummelgaard, a vizitat o închisoare din sud-estul Kosovo, unde vor fi trimiși sute de deținuți danezi, în încercarea de a reduce presiunea asupra sistemului penitenciar al țării.

Vorbind în fața presei alături de omologul său din Kosovo, Albulena Haxhiu, Hummelgaard a lăudat „cooperarea fructuoasă” dintre Copenhaga și Pristina.

Peter Hummelgaard, Ministrul danez al justiției: „Acesta este un ajutor foarte mare pentru Danemarca într-o perioadă în care serviciile penitenciare și de probațiune din Danemarca sunt foarte, foarte presate. Această vizită marchează implementarea practică a proiectului. Și nu există nicio îndoială că ne-am fi dorit ca acesta să înceapă mai devreme. Dar, cu toate acestea, suntem fericiți că ne aflăm acum în această fază.”

În anul semnării tratatului, autoritățile de stat au raportat că numărul deținuților din închisorile daneze a crescut cu 19 % din 2015, ajungând la peste 4 000 la începutul anului 2021 și depășind 100 % din capacitatea închisorilor locale.

Conform acordului, Pristina va închiria către Copenhaga 300 de celule din închisoarea din orașul Gnjilane, la 50 de kilometri de capitală, pentru 15 milioane de euro pe an.

Celulele din Kosovo vor fi utilizate numai pentru cetățenii străini condamnați pentru infracțiuni în Danemarca, care urmau să fie deportați după executarea pedepselor.

DanemarcaJustițiePeter Hummelgaard
Comments (0)
Add Comment