Deputații BCS au contestat la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență pentru 60 de zile

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au făcut astăzi apel la Curtea Constituțională împotriva introducerii stării de urgență în domeniul energiei în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, deputatul BCS Vlad Batrancea, în condițiile în care Moldovagaz a transferat deja bani către Gazprom și problema s-a rezolvat astfel, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu înțelege de ce este necesar menține starea de urgență pe o perioadă de 60 de zile.

„Credem că este un plan bine gândit. Autoritățile vor să zdrobească drepturile cetățenilor, să prevină protestele. Acesta este primul. Și în al doilea rând, conducerea țării vrea să introducă cenzura în mass-media și să controleze jurnaliştii cu ajutorul SIS”, a spus el.

Batrancea a amintit că, anterior, Curtea Constituțională, la cererea PAS, a anulat starea de urgență introdusă de fostul guvern al lui Ion Chicu din cauza pandemiei, deși la acea vreme existau toate argumentele în susținerea menținerii acesteia. În situația actuală, există multe motive pentru anularea stării de urgență, a remarcat deputatul BCS și și-a exprimat speranța ca Curtea Constituțională să nu aplice standarde duble și să-și urmeze propria practică.

– Propunem Curții Constituționale anularea stării de urgență nemotivată, care încalcă drepturile cetățenilor. Nu înțelegem de ce sunt necesare aceste 60 de zile. Dacă motivul sunt niște planuri ale autorităților, lăsați-i să iasă și să spună deschis despre asta, pentru ca oamenii să știe ce pericol îi așteaptă, – a subliniat Batrancea.

Deputatul BCS Starîș a adăugat că autoritățile au introdus acest regim în scopul „autoconservarii”.

– În acest moment, nu puteți organiza proteste și cere demisia guvernului, care a meritat-o ​​de mult. Plus cenzura. Ofițerii din serviciile speciale ar trebui să asigure securitatea statului a Republicii Moldova, și nu să „petreci” pe site-uri, să afle cine ce scrie și cine comentează despre ce, a spus el.

În concluzie, deputații BCS au remarcat că dacă CC va demonstra din nou standarde duble și „loialitate” față de PAS, acesta va deveni un alt argument pentru cetățeni că legea nu este respectată în Moldova, iar persoanele aflate în această situație au dreptul de a protesta.

Comments (0)
Add Comment