Din aprilie, statul va oferi pensii „un pic” mai mari

Din 1 aprilie, toate pensiile vor fi indexate cu 3,89%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Pentru indexarea pensiilor a peste 663 mii de beneficiari în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an au fost planificate mijloace financiare în suma de 608 mln de lei, comunică MOLDPRES.

Vor fi indexate toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcționarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Astfel, din 1 aprilie, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1188,05 lei. Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi: în cazul unei dizabilităţi severe – 891,04 lei, în cazul unei dizabilităţi accentuate – 831,64 lei, iar în cazul unei dizabilităţi medii – 594,03 lei.

Comments (0)
Add Comment