Președintele-fondator al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, a trimis o scrisoare adresată Comisiei de la Veneția în contextul inițiativei guvernării de la Chișinău de modificare a legislației electorale.
În scrisoarea adresată către Înalta Comisie, Năstase menționează că actualele modificări ale Codului Electoral nu ar întruni un consens larg în societate, iar proiectul de lege pregătit de actuala guvernare ar fi acoperit mediatic de un număr infinit de teme care ar avea legătură cu războiul care se duce la frontierele R. Moldova și de toate celelalte probleme sociale și economice extrem de grave generate de acest război.
Astfel, modificările legislative propuse de guvernarea PAS, potrivit lui Năstase, ar genera următoarele efecte:
-Comisia Electorală Centrală ar urma să fie politizată în detaliu, iar natura componenței acesteia va anula imparțialitatea și obiectivitatea pe care membrii acestei instituții trebuie să le asume în desfășurarea activității lor.
-Lipsa criteriilor care stau la baza schimbării membrilor Comisiei Electorale Centrale accentuează, într-un mod nedemocratic, controlul politic asupra acestei instituții. În orice moment, în baza unor evaluări subiective, orice membru ar putea fi schimbat cu un altul. Multiple derapaje grave similare au fost deja înregistrate în justiție.
-Prin aceste modificări nedemocratice care se pregătesc a fi adoptate, în mod arbitrar, Comisia Electorală Centrală ar putea primi puteri care depășesc cu mult competențele anterioare.
-Se dorește introducerea votului electronic în Republica Moldova, fără ca să existe o analiză consistentă și obiectivă asupra beneficiilor și daunelor pe care o astfel de prevedere le poate genera. Trebuie precizat doar faptul că Republica Moldova, din punctul de vedere al competențelor digitale, se află la periferia Europei. Nu există niciun fel de garanții rezonabile că votul electronic nu va fi fraudat sau falsificat. Lipsesc cu desăvârșire, în noile reglementări, procedurile care pot securiza votul electronic.
-Se dorește creșterea competențelor Comisiei Electorale Centrale și în privința accesului acestei instituții la sursele și circuitele financiare ale partidelor politice. În fapt, având în vedere precedentele existente la nivelul paradigmei politice din Republica Moldova, transparentizarea surselor de finanțare ale partidelor politice este extrem de necesară. Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală nu poate primi din partea guvernării astfel de competențe. Procesul electoral va fi viciat în totalitate în favoarea puterii, deoarece prezumția de imparțialitate și obiectivitate nu este astăzi asimilată ca fiind o bună practică în Republica Moldova.
-Și, nu în ultimul rând, dar nu mai puțin important, se dorește a se introduce dreptul de vot oricărui cetățean care nu este înregistrat în listele electorale de bază, aspect care poate genera contextul dublării a numeroase voturi și influențarea nedemocratică a scorului electoral.
„Voi încheia expunerea de motive care stau la baza acestei sesizări, informându-vă că, potrivit noilor reglementări, Comisia Electorala Centrală va putea anula înregistrarea oricărui concurent electoral, în condițiile în care decizia va fi executorie din momentul emiterii, iar contestarea acesteia nu-i va putea suspenda efectele. Acesta este un alt exemplu care pune între paranteze reforma democratică a procesului electoral în Republica Moldova.”, a mai relatat Andrei Năstase.
Totodată, Năstase mai menționează în scrisoare că toate „eforturile pot fi compromise și anulate în orice moment, în funcție de context și de configurația politică a unui moment dat, situație pe care cei mai mulți dintre cetățenii Republicii Moldova nu și-o doresc.”
„La fel de grav rămâne a fi faptul că se creează un precedent extrem de periculos – ca și atâtea altele – care ar putea fi replicat de forțele politice ostile integrării noastre europene.”, se mai relatează în scrisoarea publicată de Andrei Năstase.