DOC/ Fermierii din raionul Căușeni, ies la proteste cu tehnică agricolă: Constatăm o atitudine neglijentă din partea structurilor statului

Fermierii din raionul Căușeni, nemulțumiți de atitudinea neglijentă a actualei guvernări, anunță că vor ieși marți, 20 septembrie, la proteste cu tehnică agricolă. Potrivit unei declarații întocmite de Asociația Forța Fermierilor, manifestația se va desfășura între orele 10:00 și 15:00 pe traseul Căușeni – Chișinău.

În actul publicat, se mai menționează despre faptul că scopul întrunirii constră în manifestarea protestului față de atitudinea neglijentă din partea structurilor statului față de sectorul agroindustrial.

Totodată, organizatorii dau asigurări că manifestația se va petrece într-un mod pașnic, la care vor participa circa 40 de persoane.

Amintim că, Asociația Forța Fermierilor organizează astăzi proteste regionale în 15 locuri, la care vor participa cu tehnica agricolă și automobile agricultorii din 20 de raioane.

Aceștia cer: amînarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole); utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor; adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Precizăm că și Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Moldova Fruct au anunțat la 5 septembrie că în cazul ignorării de către autorități a solicitărilor înaintate, fermierii își rezervă dreptul la acțiuni de protest.

La 15 septembrie însă, Federația Națională a Fermierilor a informat că în urma discuțiilor cu autoritățile se abține de la organizarea protestului anunțat pentru ziua de astăzi, 20 septembrie.

„În urma acțiunilor întreprinse din Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, ca răspuns la revendicările agricultorilor, și trecute în revistă de către ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea în cadrul briefingului din 13 septembrie 2022 și a consultărilor pe care le-am avut cu membrii Federației Naționale a Fermierilor în ultimele două zile, conducerea FNFM a hotărât să se abțină de la organizarea protestului anunțat pentru data de 20 septembrie”, se arată în comunicatul emis de această organizație.

AgricultoriForța FermierilorProtest
Comments (0)
Add Comment