DOC/ Transnistria se bucură de livrare gratuită a gazelor naturale? Terguță: „Guvernul moldovenesc a aplicat o lovitură catastrofală economiei din dreapta Nistrului”

Contractul de livrare a gazelor naturale, semnat de S.A. ”Moldovagaz” cu concernul rus – ”Gazprom”, prevede asumarea datoriilor părții moldoveneti pentru consumul regiunii separatiste din stânga Nistrului. Despre acest fapt a relatat analistul politic, Ion Terguță, care a ținut să accentueze că doar într-un singur an partea transnistreană a acumulat datorii în valoare de 1,14 miliarde de dolari.
„Conform amendamentului nr.19 la contractul N:1GM -07-11, din 29.12.2006, semnat la 29 octombrie 2021, Modova Gaz își asumă prin punctul 3 al anexei, următoarea prevedere „Gazprom livrează gaze naturale exclusiv pentru SA Moldovagaz și doar în cazul unui acord semnat între Moldova Gaz și Tiraspoltransgaz Gazprom va livra suplimentar un volum de 2.062 mlr. metri cubi de gaze, iar Moldova Gaz va recepționa și va achita corespunzător volumele suplimentare indicate în grilă. Un amendament la art.85 al legii privind societăţile pe acţiuni, intrat în vigoare la 01.01.2021, obligă reprezentatul Gazprom să părăsească sala în momentul semnării negocierii și semnării acordului între Moldova Gaz și Tiraspoltransgaz, fapt care exonerează Gazprom de orice responsabilitate a datoriilor acumulate de regiunea separatistă a Republici Moldova”, a scris Terguță pe Facebook.
Potrivit lui, același amendament prevede volumele și termenii temporali concreți ai acordului, care expiră în octombrie 2022, iar conform amendamentului, Republica Moldova are un acord valabil cu Gazprom doar până la sfârșitul lunii octombrie 2022.
„Livrarea gratuită a gazelor naturale către regiunea separatistă din stânga Nistrului, în condiții de obscuritate maximă, ridică grave semne de întrebare asupra intențiilor reale ale guvernului moldovenesc. Pe lângă asumarea datoriilor părții transnistrene, sub falsul pretext al evitării unei crize umanitare, guvernul moldovenesc a aplicat o lovitură catastrofală economiei din dreapta Nistrului, incapabilă de concurență cu întreprinderile transnistrene, care au acces la resurse energetice ieftine. Un șir de întrețineri moldovenești au falimentat sub presiunea unor producători din stânga Nistrului, care operează la preț de dumping pe piața moldovenească”, a mai scris Terguță.
Mai mult, acesta consideră că argumentul unei crize umanitare în stânga Nistrului, este fals și total inadecvat în condițiile în care consumatorii din dreapta Nistrului achită un preț de 30 de ori mai mare.
„O analiză sumară a veniturilor regiunii separatiste demonstrează capacitatea acesteia de a-și onora obligațiunile de plată. Din datoria de 1,14 mlr pentru consumul de gaze reținem un venit de 450 de mln de dolari ai Uzinei Metalurgice din Râbnița, 180 de mln ai Centralei Electrice de la Kuciurgan, sectorul industrial – 100 mln, plus consumul populației la un preț corect. Cifrele demonstrează lejeritatea cu care regimul separatist poate acoperi consul de gaze naturale. În condițiile descrise societatea moldovenească, lovită de recesiune, ar dreptul să știe cine din Republica Moldova și la ce nivel, a decis livrarea gratuită a gazelor naturale către regiunea separatistă și asumarea datoriei față de Gazprom? Argumentul rabatului de 20-30 de mln de dolari la energie electrică în condițiile în care livrăm gratuit gaze naturale în valoare de 1,1 miliarde de dolari este cel puțin hilar”, a conchis Ion Terguță.
GazpromGuvernul PASIon TerguțăMoldovagazTransnistria
Comments (0)
Add Comment