Duminică, 21 iulie, a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, care urmărește astfel de fenomene meteorologice globale începând din 1940.
Temperatura medie globală a aerului la suprafață a atins duminică 17,09 grade Celsius – ușor mai mare decât recordul precedent, stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 grade Celsius – în timp ce valuri de căldură au pârjolit mari suprafețe din Statele Unite, Europa și Rusia.
Carlo Buontempo, directorul serviciului Copernicus, a declarat că este posibil ca luni, marți și chiar miercuri din această săptămână să eclipseze recordul de duminică, deoarece valurile de căldură continuă să facă ravagii în întreaga lume.
Anul trecut, recordul a fost doborât patru zile la rând, între 3 și 6 iulie, deoarece schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, au dus la temperaturi extrem de ridicate în emisfera nordică.
Deși recordul de duminică a fost doar marginal mai mare decât cel de anul trecut, Buontempo a declarat că ceea ce este remarcabil este cât de diferită a fost temperatura din ultimele 13 luni în raport cu recordurile anterioare.
Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți.
Unii oameni de știință au sugerat că 2024 ar putea depăși 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, deoarece schimbările climatice și fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au împins temperaturile tot mai sus în acest an.