După 10 săptămâni de scăderi semnificative, prețurile carburanților încep din nou să crească

După o perioadă îndelungată de scăderi semnificative, ANRE atestă o tendință de revenire a cotațiilor Platts la bursele internaționale.

După ce, timp de 10 săptămâni consecutive, piața carburanților din Republica Moldova a fost puternic marcată de nivelul scăzut al prețurilor la pompă, care se datora cotațiilor Platts în descreștere și aprecierii tot mai accentuate a monedei naționale în raport cu dolarul SUA, actualmente, ANRE atestă o ușoară revenire atât a cotațiilor Platts, cât și a cursului de schimb leu/dolar SUA. Analizând evoluțiile ulterioare posibile, Agenția constată că acest fapt ar putea determina în următoarea perioadă o direcție de recuperare a prețurilor.

Prin urmare, după o scădere cumulativă la benzina COR 95 de 3,04 lei/litru și la motorina standard de 2,91 lei/litru, săptămâna curentă, prețul la benzină a recuperat 4 bani, în timp ce motorina rămâne a fi comercializată încă la cel mai mic preț din ultimele 16 luni.

Astfel, sâmbătă, duminică și luni, un litru de benzină A95 va fi vândut la pompă cu 22,36 de lei, cu șapte bani mai mult. La rândul său, motorina standard va putea fi comercializată la stațiile PECO din țară la un preț maxim de 19 de lei și 06 de bani pentru un litru, rămânând la același preț.

ANRE afirmă că va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism este unul extrem de transparent și garantează corectitudine maximă la formarea prețurilor pentru produsele petroliere.

ANREBenzinăCarburanțiMotorină
Comments (0)
Add Comment