Economist, despre noua metodologie de calcul pentru carburanți: „E luată din manuale și n-are nicio legătură cu realitatea”

„Au luat o metodologie nouă și s-au ghidat după manual, dar au pierdut complet legătura cu reaiitatea. Au legat prețul de bursa internațională – așa cum va fi la bursă, așa va fi. Și au legat piața noastră de produse petroliere de procese care vor fi direcționate constant în sus pe termen lung”, susține Roman Chircă, directorul Institutului de Economie de Piață.

„Dacă aceste modificări ale legii cu privire la produsele petroliere nu ar fi adoptate, companiile petroliere ar vinde combustibil la prețul inițial. Conform noii metodologii, se dovedește că au cumpărat combustibil la prețuri mai mici, iar statul le spune – iată un nou plafon pentru dvs. chiar mai mare.

Se pare că companiile de combustibili au profituri în exces. Dacă nu ar fi atins această piață, nu am avea o astfel de mizerie”, a continuat Chircă.

Carburanții s-au scumpit și astăzi, 15 septembrie, a nouă oară de la începutul lunii. ANRE a anunțat prețurile maxime de referință. În felul acesta, 1 litru de benzină cu cifra octanică A 95 costă 20,85 lei, cu 2 bani mai mult decât ieri, iar motorina – 16,72 lei.

Este vorba despre a noua scumpire consecutivă de la începutul aplicării noii metodologii de stabilire a prețurilor, adoptată pe doi septembrie.

ANRE stabilește zilnic prețurile maxime plafon pentru benzina și motorina standard, în timp ce petroliștii stabilesc la propria discreție prețurile pentru celelalte tipuri de carburanți.

Comments (0)
Add Comment