Elevii ar putea să revină în școli, din 1 septembrie

În mai puțin de două luni, elevii din țară vor reveni la școală, anunță Ministerul Educației, care propune șapte modele pentru reluarea învățământului școlar din luna septembrie. În urma discuțiilor la nivel local, între directorii instituțiilor de învățământ, profesori, părinți și elevi, fiecare instituție își va alege și adapta propriul model de activitate.

„Modelul 1 presupune prezența fizică 100% la școală. Modelul 2 – învățarea în două schimburi. Modelul 3 – învățarea combinată. Modelul 4 – învățarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic. Modelul 5 – învățarea alternantă, săptămânal. Modelul 6 – învățarea la distanță, inclusiv online. Și modelul 7 – învățarea mixtă. Fiecare dintre aceste modele urmează a fi analizate și adaptate în funcție de specificul comunității și coordonate cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului”.

Cei de la Ministerul Educației spun că primul model, adică cel care se referă la prezența fizică, poate fi aplicat pentru majoritatea școlilor din țară, întrucât numărul elevilor din instituție nu depășește 300. Pauzele ar putea fi mai lungi, iar clădirile școlilor ar urma să aibă mai multe intrări.

Igor Șarov a accentuat importanța aspectelor ce țin de spațiile de învățare. Potrivit ministrului, pentru a evita cazurile de îmbolnăvire, în instituții trebuie respectată distanța fizică, astfel, spațiile urmează să fie reamenajate.

La fel s-ar putea întâmpla și în cazul grădinițelor, care, dacă situația o va permite, ar putea fi redeschise la finele acestei luni, când expiră starea de urgență în sănătate publică.

„Autoritățile publice locale de niveul I și II, Chișinău și Bălți, sau fondatorul privat, pot redeschide pot redeschide instituții sau grupele de educație timpurie din cadrul complexelor educaționale școală primară-grădiniță, gimnaziu-grădiniță, în funcție de situația epidemiologică din localitate, în baza unei decizii comune cu structurile teritoriale ale ANSP și ANSA”.

Amintim, toate instituțiile de învățământ din Moldova au fost închise pe 11 martie, inițial pentru doar două săptămâni, după confirmarea primelor cazuri de Covid-19 pe teritoriul țării noastre. Anul acesta, examenele de capacitate și cel de Bacalaureat au fost anulate, iar elevii au făcut lecțiile în regim online, de la distanță.

Comments (0)
Add Comment