Etichetarea pneurilor devine obligatorie în Republica Moldova

Toate pneurile destinate vehiculelor rutiere vor fi etichetate. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern. Potrivit autorităților, scopul proiectului este îmbunătățirea siguranței rutiere, eficienței energetice și protecției mediului. Astfel, eticheta va include clasa pneului, pictograma pentru eficiența consumului de combustibil, cu indicarea clasei de performanță, precum și pictograma pentru aderența pe teren umed, cu detalii privind performanța acestui aspect.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Este vorba de faptul că pneurile pentru automobile au și anumite categorii sau au un anumit impact la consumul de combustibil, respectiv atunci, când un consumator cumpără anumite pneuri, el trebuie să înțeleagă pe cât pneurile astea sunt de performante din perspectiva consumul de combustibil.”

În același timp, eticheta pentru pneuri va conține un cod QR pentru acces rapid la baza de date europeană, denumirea sau marca comercială a furnizorului, identificatorul tipului de pneu, specificațiile dimensiunii pneului, indicele capacității de încărcare și simbolul categoriei de viteză conform standardelor ONU.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Această etichetare a eficienței energetice a pneurilor noi o preluăm din Uniunea Europeană. Atunci când aceste pneuri vor fi plasate pe piață, fiecare vânzător va trebui să informeze consumatorul, să marcheze aceste pneuri din perspectiva impactului asupra consumul de combustibil și consumatorul trebuie să fie mai bine informat atunci când procură aceste bunuri, aceste pneuri.”

Conform estimărilor autorităților, aceste măsuri vor reduce consumul total de combustibil cu aproximativ un procent, ceea ce echivalează cu o reducere anuală de 88 milioane de tone de CO2 la nivel european.

Reglementarea tehnică va intra în vigoare la 11 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, astfel încât distribuitorii și furnizorii să dispună de suficient timp să se conformeze noilor cerințe. Stocurile existente de pneuri vor fi exceptate de la aceste reguli pentru o perioadă de 12 luni.

 

GuvernPneuriQR codVehicule
Comments (0)
Add Comment