Ex-ministru al Justiției despre decizia CSE privind acordarea unui credit către Moldovagaz: „Cine va suporta sumele care vor cădea pe Moldova?”

Compania „Energocom” va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut de circa un miliard de lei pentru pentru achitarea gazelor naturale. Decizia a fost luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) și va permite, potrivit autorităților centrale, achitarea integrală de către SA „Moldovagaz” către SA „Gazprom” a consumului de gaze pentru luna septembrie și a avansului pentru luna octombrie. 

Conform deciziei CSE, garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea, în favoarea SA „Energocom”, a părții sociale de 100% deținute de SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” și totalitatea activelor mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale (reţelele de transport, echipamentul, instalaţiile şi alte mijloace fixe aferente), fără acordul acționarilor „Moldovagaz”.

Decizia autorităților a ridicat multe semne de întrebare în rândul politicienilor, inclusiv în rândul ex-ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, care a venit cu câteva observații la subiect.

„1. CSE a intrat în rolul de instituție creditoare? De ce Moldovagaz nu se creditează la băncile comerciale? Care e motivul de refuz a băncilor comerciale?
2. Cine și când a evaluat costul activelor care sunt luate în calitate de gaj?
3. Ori poate Moldovagaz s-a pomenit în această situație în rezultatul negocierilor dominante ale dlui Spînu?
4. Acționarii Moldovagaz au dat acceptul de gajare a activelor, ori vor fi gajate fără acordul lor?
5. Decizia inevitabil va genera un diferend investițional internațional, în care noi vom apărea în rolul de hoți. Cine va suporta sumele care vor cădea pe Moldova?

Probabil, cineva mizează să „rezolve” subiectul în instanțele naționale – dar e bine să înțeleagă că sunt mai deștepți pe fața pământului.

6. Și ultima: suma de 1050 mln. lei cu siguranță nu va putea fi restituită de la Moldovagaz în condițiile tarifelor care nu acoperă costul gazelor naturale. Poate negociatorul dominant, împreună cu colegul jurist-dominant, acoperă costul dominației lor din buzunarul personal?”,
a relatat Fadei Nagacevschi.

Amintim că, conform dispoziției CSE, capitalul social al SA „Energocom” va fi majorat din contul modificării soldurilor de mijloace băneşti la conturile bugetului de stat, iar contractul de împrumut cu SA ,,Moldovagaz” va fi încheiat fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor. Suma urmează să fie debursată astăzi, 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj, iar data scadentă a împrumutului este 1 mai 2023, cu o dobândă egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (la moment – 21,5% anual).

CSEEnergocomFadei NagacevschiMoldovagaz
Comments (0)
Add Comment