Expert: Criza energetică nu va fi depășită odată cu încheierea iernii, ba mai mult, riscă să se agraveze

Criza energetică nu va fi depășită odată cu încheierea iernii, ba mai mult, riscă să se agraveze pentru consumatorii din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de expertul în energie, Sergiu Tofilat, la o emisiune de la Rlive. În acest context, el a precizat că este imposibil de spus cu cât ar putea crește tarifele pentru energie electrică, dar totul va depinde de volumul energiei de avarie achiziționat, care este cu cel puțin 100 de euro pe MW/h mai scump decât pe bursă.

SERGIU TOFILAT, expert în energie: „Noi acum ne confruntăm cu un deficit foarte mare de energie și la consumul în orele de vârf de 900 de MW/h, producem pe loc circa 300-350 de MW/h. Înseamnă că vreo 550-600 de MW/h îi importăm. Din ceea ce importăm, limita comercială, ceea ce putem cumpăra – contracte sau la bursă este 315 de MW/h. În unele zile putem lua din ceea ce este alocat pentru Ucraina. Dacă limită comercială nu-i și nu putem lua din rezervele pe care nu le folosește Ucraina, înseamnă că procurăm la preț de avarie mult mai scump – 250-300 de euro pentru un MW/h”

Potrivit expertului, în următoarele luni, ne așteaptă fie o majorare a tarifului pentru energia electrică, fie deconectări în evantai.

SERGIU TOFILAT, expert în energie: „Acum la noi CET-urile produc energia, pentru că ei au ce face cu căldura. Noi ardem gazul la Chișinău și Bălți ca să producem căldură și lumină. Cum ieșim din sezonul de iarnă, CET-urile nu vor putea lucra la capacitate maximă. Înseamnă că deficitul care azi este de 550-600 de MW/h o să fie și mai mare. Atunci noi fie va trebui să luăm mai multă energie pe contractul de avarie, fie va trebui să trecem la deconectări în evantai.”

Anterior, premierul Dorin Recean a dat asigurări din nou că tarifele la energia electrică nu vor crește, cel puțin în următoarele șase luni.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Pentru malul drept al Nistrului, noi am luat în calcul absolut toate riscurile care se pot materializa în următoarea jumătate de an și astăzi nu există premise ca prețurile să crească. Rămânem la aceeași rugăminte și solicitare către toți – să economisim consumul de energie electrică, în mod special, în orele de vârf. Și atunci, cu siguranță, nu vor exista motive să creștem tarifele”.

Amintim că, în septembrie 2024, în ajunul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, premierul Dorin Recean dădea asigurări că tarifele pentru gaze naturale și energie electrică nu vor crește. Mai mult, el a calificat drept zvonuri afirmațiile că la iarnă vom plăti mai mult pentru încălzire. Ulterior însă, au fost majorate tarifele la gaze naturale, energie electrică și termică.

 

căldurăCriză energeticăelectricitateSergiu Tofilat
Comments (0)
Add Comment