Expert, despre decizia CEC privind secțiile de votare în diasporă: „O mimare, nicidecum o executare a deciziei instanței”

Decizia CEC, anunțată miercuri, privind deschiderea a 150 de secții de votare, doar cu patru mai mult, decât în hotărârea anterioară, care a iscat proteste și a fost contestată în instanță, reprezintă o mimare, nicidecum o executare a deciziei instanței judecătorești. De această părere este Teo Cârnaț, expert în drept constituțional, potrivit jurnal.md.

„Curtea de Apel a făcut referință în partea descriptivă la avizul MAEIE. MAEIE a anunțat anterior că e pregătit logistic și financiar să asigure desfășurarea scrutinului în 192 de secții de votare deschise în străinătate. Și dacă instanța de judecată face referință la avizul MAEIE e și logic că CEC trebuia să execute decizia de a organiza 192 de secții de votare și nicidecum 150. Este o mimare și nicedecum o executare a deciziei instanței judecătorești”, a declarat Teo Cârnaț.

La rândul său, Avocatul Poporului, Maia Bănărescu a menționat că deocamdată nu este clar nici cum își motiviează CEC refuzul de a deschide 192 de secții de votare.

„Cu certitudine lipsa de finanțare nu ține de competența CEC, ci a Guvernului și a MAEIE. În viziunea mea nu este plauzibil acel argument invocat de CEC că nu ar avea suficiente resurse. Instituția Avocatul Poporului a înaintat un demers CEC în care solicităm să ni se explice din ce cauză nu deschid un număr suficient de secții de votare, conform avizului MAEIE. Așteptăm să vedem răspunsul”, a declarat Maia Bănărescu.

Comments (0)
Add Comment