Experți: „Rusia nu va sista gazul, pentru că ar crea o criză umanitară în stânga Nistrului”

Deși Republica Moldova nu și-a onorat obligațiunile contractuale privind auditarea datoriilor Moldovagaz până la 1 mai, Gazprom nu va risca să-i sisteze gazele naturale. Este opinia experților în domeniul energetic și economic. Potrivit specialiștilor, Rusia nu poate menține funcțional regimul separatist de la Tiraspol decât prin asigurarea lui cu gaze naturale livrate prin intermediul Moldovagaz. În același timp, experții spun că Republica Moldova trebuie să-și pregătească rezerve de gaze naturale, întrucât politica Kremlinului este acum total imprevizibilă, notează IPN.

Potrivit protocolului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să realizeze un audit al datoriilor Moldovagaz până la 1 mai și ulterior să-și creeze un calendar de achitare a acestor datorii. Deși războiul din Ucraina a dat peste cap angajamentele asumate față de Gazprom, concernul rus nu a sistat livrarea gazului.

„Chiar dacă Gazprom mâine ne deconectează gazul, vara consumul este mic și gaz pe piață este cât vrei. Gazprom n-ar putea acum să ne creeze probleme pentru că noi am merge liniștit pe piața europeană și am cumpăra gaz la același preț. Al doilea motiv este legat de regiunea transnistreană. Gazprom astăzi nu poate livra gaz în stânga Nistrului ca să mențină finanțarea pentru acest regim separatist, fără a avea contract cu Moldovagaz. Dacă ne deconectează de la gaz, Moscova se trezește cu o criză umanitară în stânga Nistrului”, a spus expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Republica Moldova trebuie să-și pregătească, de urgență, stocuri de gaze naturale, întrucât evoluțiile războiului din Ucraina pot influența politica Moscovei cu privire la livrarea gazului, spun experții.

„România primește fonduri de la Uniunea Europeană ca să-și majoreze capacitățile de stocare, cu un miliard de metri cubi de gaz, asta fiind exact cât consumă Republica Moldova. În Ucraina sunt mari capacitățile de stocare, din 32 de miliarde, au un volum de 17 miliarde de metri cubi liber, dar acum stocarea în Ucraina este foarte riscantă. România este cea mai bună soluție pentru noi”, a spus expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Consilierul prezidențial, Veaceslav Negruța, amintește că Republica Moldova a fost inclusă pe platforma Uniunii Europene de achiziție colectivă a gazelor naturale.

„Acum are loc și modificarea legii cu privire la gazele naturale, unde este prevăzută constituirea rezervelor de gaze naturale. Este adevărat că este cam puțin, deocamdată. Se caută finanțare pentru a procura aceste rezerve. Există și o deschidere din partea Uniunii Europene pentru a alipi Republica Moldova la formula de achiziție centralizată, alături de țările europene. Semnalul politic a fost dat. S-a anunțat că Republica Moldova este parte a acestei formule. Mai departe, mecanismul va fi elaborat și vom fi informați. Sania trebuie pregătită vara”, a spus Veaceslav Negruță.

Comments (0)
Add Comment