Fermierii amenință cu noi proteste. Primii care ar putea ieși în stradă „în viitorul apropiat” sunt agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir

Fermierii din Republica Moldova amenință cu proteste. Primii care ar putea ieși în stradă „în viitorul apropiat” sunt agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir, avertizează Asociația „Forța Fermierilor”. Agriculturii critică într-o declarație publică acțiunile Guvernului și insistă pe declararea stării de urgență în agricultură, ca fiind singura soluție considerată viabilă pentru a opri acumularea penalităților pentru fermierii afectați de secetă.

Asociația susține că sprijinul de 100 de milioane de lei, anunțat recent de Guvern, „este ineficient și mult prea mic” pentru a stabiliza sectorul agricol, afectat grav de condițiile climatice. Fermierii solicită, în acest context, măsuri suplimentare și pe termen lung.

Amintim că Guvernul a alocat, în ședința din 4 septembrie, 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli, urmare a secetei și arșiței puternice din această vară. Șeful Executivului a dat asigurări că identificarea resurselor suplimentare pentru sprijinirea fermierilor va continua.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „În ședința Comisiei pentru Situații Excepționale am aprobat alocarea din fondul de intervenție a Guvernului a 100 de milioane de lei pentru acoperirea parițială a pierderilor. În mod special producătorii de cereale au avut de suferit în urma arșiței puternice și a secetei din acest an.”

Potrivit premierului, autoritățile urmează să pregătească instrumentul de situație excepțională după modelul României.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Noi continuăm să căutăm soluții pentru sector, soluții eficiente. Din acest motiv, pentru săptămâna viitoare vom avea pregătit instrumentul de situație excepțională pentru fermieri, în mod special producătorii de cereale din anumite raioane din Republica Moldova pe modelul din România.”

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent au fost întocmite 2.428 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.

FermieriGuvernpenalitățipierderiProtestesecetă
Comments (0)
Add Comment