Fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică mai mare va beneficia de o alocație lunară, în valoare de 1.000 de lei

Fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare va beneficia de o alocație lunară, în valoare de 1.000 de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern. Potrivit autorităților, alocația va fi oferită timp de doi ani.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Oferim posibilitatea părinților care decid să acceseze o instituție de învățământ din aproiere care are mai mult de 50 de elevi să beneficieze și de o alocație lunară pentru a acoperi anumite costuri aferente acestei schimbări. Alocația va fi de 1.000 de lei pe lună. Se va acorda timp de doi ani de zile. Cetățenii vor beneficia de aceste plăți prim Mpay sau prin Poșta Moldovei, ca urmare a înscrierii copilului într-o altă instituție de învățământ.”

Ministerul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a explicat și motivul care a stat la baza acestei decizii.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Una dintre principale probleme care noi ne confruntăm este diferența mare a performanței școlare între elevii din mediul rural, din mediul urban. Și astăzi punem pilonul unui proces mai amplu de creșterea accesului la educații de calitate pentru toți elevii. Avem o strategie legată de crearea 35 de școli model, de asigurarea unităților de transport, procurarea de autobuze. Sunt 80 de autobuze care urmează să ajungă în Republica Moldova cât de curând.”

Costul total pentru implementarea acestui proiect, în perioada septembrie-noiembrie curent, este de aproximativ trei milioane de lei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în prezent, în Republica Moldova sunt 102 instituții de învățământ primar și secundar general, cu un număr de până la 50 de elevi.

AlocațiiGuvernscoli
Comments (0)
Add Comment