Fii atent la ce mănânci! Inspectorii ANSA au depistat plăcinte cu grăsimi vegetale în loc de brânză

O mare parte din agenți economici apelează la practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare. La această concluzie au ajuns inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în urma unor ample acţiuni de control efectuate în luna februarie.

Potrivit instituției, în medie 80 % din produsele denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, ci, de fapt conțin grăsimi vegetale.

În calitate de umplutură se utilizează un produs alimentar compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci.

Având în vedere caracterul foarte grav al încălcărilor constatate, au fost emise prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați când aleg să procure un produs alimentar.

Între timp, agenții economici care continuă să inducă în eroare consumatorii riscă să fie sancționați.

Astfel, ANSA avertizează că este interzisă utilizarea denumirii „Plăcintă cu brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conține brânză de vaci, sau conține un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale. Totodată, este obligatoriu de a indica lista tuturor ingredientelor. Înscrierea se va face pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă, fără riscul de confuzie pentru consumator.

ANSA
Comments (0)
Add Comment